Dioptrijske leće visokog indeksa loma:

tanje, lakše leće za sve vrste naočala

Dioptrijske leće visokog indeksa pravi su izbor ako želite tanje, lakše leće i naočale koje su što je moguće atraktivnije i udobnije.

Tanje, lakše leće visokog indeksa posebno se preporučuju ako imate visoku dioptriju za kratkovidost, dalekovidnost ili astigmatizam. No leće visokog indeksa mogu učiniti vaše naočale osjetno tanje, lakše i atraktivnije, bez obzira koliko je jaka dioptrija.

Većina nositelja naočala su kratkovidni, što zahtijeva korektivne leće tanke u sredini, ali deblje na rubu leće. Što je dioptrija veća, deblji su rubovi (vidite sliku).

Većina današnjih modernih okvira izrađeni su od plastike ili metala s rubovima tanjim od debljine same leće. Također, popularni okviri na bušenje (bez rubova) znače da su rubovi leća potpuno izloženi. U oba slučaja, rubovi leće su vidljivi, a debeli rubovi loše utječu na izgled vaših naočala.

Progresivne leće

(A) 1.74 HIGH INDEX LENSES (B) STANDARD PLASTIC LENS

Kako se visoke indeksne leće razlikuju od redovnih leća?

Dioptrijske leće ispravljaju slab vid savijanjem (refrakcijom) svjetla tijekom prolaska kroz leću. Količina sposobnosti savijanja svjetla (snaga leće) koja je potrebna za dobar vid naznačena je na receptu naočala koji vam izdaje vaš liječnik oftalmolog.

Progresivne leće

Usporedba visoko indeksnih leća u odnosu na redovne plastične leće

Razlika koju stvara materijal visokog indeksa: ista dioptrija za kratkovidost u redovnim plastičnim lećama (lijevo) i leće visokog indeksa (desno). Slika: Essilor

Refrakcijska pogreška i snaga leća potrebna za njeno ispravljanje mjere se u jedinicama koje se nazivaju dioptrija (D). Ako ste blago kratkovidni, vaš recept može biti -2,00 D. Ako ste jače kratkovidni, može biti i -8,00 D.

Ako ste dalekovidni, trebate “plus” (+) leće, koje su deblje u sredini i tanje na rubu.

Redovne staklene ili plastične leće za visoke dioptrije kratkovidnosti ili dalekovidnosti mogu biti prilično debele i teške. Srećom, kemičari su stvorili razne nove materijale “visokih indeksa” za plastične dioptrijske leće koji učinkovitije savijaju svjetlo.

To znači da se kod visoko indeksnih leća upotrebljava manje materijala za ispravljanje iste visine refrakcijske pogreške, što čini plastične leće visokih indeksa tanjim i lakšim od konvencionalnih staklenih ili plastičnih leća.

Prednosti visoko indeksnih dioptrijskih leća

Tanje su

Zbog njihove sposobnosti učinkovitijeg savijanja svjetlosti, leće visokog indeksa za kratkovidnost imaju tanje rubove od leća iste snage a izrađenih od konvencionalnog plastičnog materijala.

Veliki izbor dioptrijskih naočala

Lakše su

Tanji rubovi zahtijevaju manje materijala za izradu leće, što smanjuje ukupnu težinu leća. Dioptrijske leće izrađene od plastike visokog indeksa lakše su od istih leća izrađenih u konvencionalnoj plastici pa su udobnije za nošenje.

Staklene dioptrijske leće visokog indeksa također imaju tanke rubove, ali staklo visokog indeksa je teže od konvencionalnog stakla, tako da kod stakla nema toliko uštede u težini kao kod plastičnih leća.

Lagane leće su još korisnije za dalekovidne dioptrije koje čine konvencionalne leće vrlo teškim. A većina leća s visokim indeksom također ima i asferni dizajn, što im daje tanji, privlačniji izgled i smanjuje izgled uvećanog oka koji konvencionalne leće uzrokuju u jakim dalekovidnim dioptrijama.

Staklene dioptrijske leće visokog indeksa također imaju tanke rubove, ali staklo visokog indeksa je teže od konvencionalnog stakla, tako da kod stakla nema toliko uštede u težini kao kod plastičnih leća.

Lagane leće su još korisnije za dalekovidne dioptrije koje čine konvencionalne leće vrlo teškim. A većina leća s visokim indeksom također ima i asferni dizajn, što im daje tanji, privlačniji izgled i smanjuje izgled uvećanog oka koji konvencionalne leće uzrokuju u jakim dalekovidnim dioptrijama.

Kako izabrati dioptrijsku leću visokog indeksa?

Postoji širok izbor tankih, laganih dioptrijskih leća visokog indeksa, temeljen na tome koliko učinkovito savijaju svjetlost.

Sposobnost savijanja svijetlosti leće za naočale određena je “indeksom loma” materijala leće. Ovaj indeks loma je omjer brzine svjetlosti kada putuje kroz zrak i brzine svjetlosti kada prolazi kroz materijal leće.

Brzina svjetlosti se smanjuje, što je više lomljena dok prolazi kroz materijal leće. Stoga, leće koje učinkovitije savijaju svjetlost imaju veći indeks refrakcije od onih koji manje uspješno savijaju svjetlost, a leće s višim indeksom refrakcije su tanje od leća iste snage izrađene od materijala nižeg refrakcijskog indeksa.

Ukratko: što je veći indeks refrakcije, tanja je leća.

Konvencionalne plastične leće imaju indeks loma od oko 1,50. Za staklo je 1,52. Bilo koji materijal leće s indeksom loma koji je veći od stakla ili plastike smatra se visokim indeksom.

Plastične leće visokog indeksa sada su dostupne u širokom rasponu indeksa loma, obično u rasponu od 1,53 do 1,74. Dioptrijske leće s indeksom loma od 1,70 ili više obično su najmanje 50 posto tanje od uobičajenih plastičnih leća.

Također, općenito govoreći, što je indeks veći, to je veća cijena leća.

Vaša dioptrija također određuje kakav materijal visokog indeksa biste mogli upotrijebiti za vaše naočale. Materijali s najvećim indeksom primjenjuju se prvenstveno za najsnažnije dioptrije.

Želite li leće visokog indeksa, svakako ih zatražite. Ali oslonite se na savjet svog doktora ili optičara vezano uz sami indeks koji trebate koristiti. Vaš stručnjak za njegu oka može objasniti koje su leće visokog indeksa najbolji izbor za vaše potrebe i budžet.

Većina vrsta danas popularnih dioptrijskih leća – uključujući progresivne leće i fotoosjetljive leće – dostupne su u materijalima s visokim indeksom. No, postoje iznimke, zato pitajte svog liječnika ili optičara za detalje.

Zatvori
Prijava
Zatvori
Košarica (0)

Nema proizvoda u košarici. Nema proizvoda u košarici.